Kuchnia Funkcjonalna

verified_user
6668 polubień
2156 ulubione
Jakubowska 16, lok.7 [Dom Funkcjonalny] wejście od Estońskiej
03-902 Saska Kepa, Polska
Poproś o informacje

Firmy podobne do Kuchnia Funkcjonalna

Ristorante Repubblica Italiana - włoskie klimaty na Saskiej Kępie Saska Kepa
Z kuchni włoskiej czerpiemy to co najlepsze – bogactwo makaronów gotowanych "al…
Pikanteria Saska Kepa
Walecznych 68a, Warszawa, Saska Kepa
PIKANTERIA Restauracja - Drinkbar Idealne miejsce dla miłośników dobrego jedzen…
NANA cafe Saska Kepa
Warszawa , Zwycięzców 15, Saska Kepa
Proponujemy Wam bardzo specjalne miejsce, wypełnione rzeczami pięknymi…
KWIATKARNIA Saska Kepa
Zakopiańska 24, Saska Kepa
Kwiatkarnia powstała z naszej miłości do kwiatów. Powiemy Państwu gdzie jaki kw…

Kuchnia Funkcjonalna Informacje o firmie

Ogólne informacje

Kuchnia Funkcjonalna to kuchnia zdrowa, smaczna, prosta, która czerpie z najlepszych produktów, z tradycji lokalnej i z przepisów ze świata bez granic, by dawać radość gotowania i jedzenia. Estetycznie jest raczej "rustykalna" niż "wyrafinowana". Jako garnirunek wybiera garść ziół rzuconych na potrawę, a nie fikuśne wzorki z sosu na rancie talerza. Jej zadaniem - funkcją - jest nie tylko nasycić, ale i odżywić, co przekłada się na wybór jak najlepszych składników; co do ich wartości, wpływu na zdrowie i jakości (np.mąka pełnoziarnista raczej niż biała, ryż basmati, a nie zwykły, zarówno zimno-tłoczone oleje lniany i rzepakowy jak i oliwa z oliwek, stare odmiany jabłek).

Kuchnia Funkcjonalna nie jest ortodoksyjna i w tłusty czwartek smaży się w niej pączki na gęsim smalcu. W kuchni funkcjonalnej używamy masła, nierafinowanego oleju, gęsiego smalcu, a nie margaryny. Kuchnia funkcjonalna nie boi się podawać polskiego żurku, tajskiego curry i włoskiej pasty w jednym lokalu. Wszystkie te dania, dobrze przyrządzone z odpowiednich składników są FUNKCJONALNE.

Kuchnia Funkcjonalna podaje posiłki będące żywnością funkcjonalną, czyli taką, która stworzona z naturalnych produktów, bez dodatkowej suplementacji wpływa korzystnie na zdrowie. Do zdrowego odżywiania i żywności funkcjonalnej zaprowadziły mnie: bycie ojcem i maratończykiem - dbanie o rozwój dziecka i pasja do biegania. Biegowe cele, które sobie wyznaczyłem – pokonanie Maratonu Piasków (250 km przez Saharę) - wymagają silnego i zdrowego organizmu.

Kuchnia Funkcjonalna zmienia się z porami roku i z rytmem produktów, które dostępne są na lokalnym targu.

Kuchnia Funkcjonalna daje możliwość wyboru: możesz zjeść mięso, my zadbamy by było z dobrej hodowli, możesz wybrać posiłek wegetariański, jeśli nie spożywasz laktozy – dostaniesz naszej produkcji mleko sojowe lub ryżowe, jeśli zaś lubisz dobry nabiał – mamy najlepszy – z gospodarstwa Pana Ziembińskiego i innych zagrodowych producentów. Jeżeli nie chcesz glutenu w swoim posiłku, dostaniesz obiad bezglutenowy. Nasi dostawcy to ludzie, którzy podchodzą do swojej pracy z pasją i szacunkiem, staramy się by nie było tutaj przypadkowych osób.
Wyroby z dziczyzny dostarczają nam Pawlakowie z Wilczej Jamy w Bieszczadach (Smolnik, gmina Lutowiska). Rodzina, która stworzyła piękne gospodarstwo agroturystyczne ze świetną gospodą i wieloletnią myśliwską tradycją.Nabiał pochodzi z gospodarstwa Państwa Ziembińskich w okolicach Puszczy Kampinoskiej. Ich hodowla krów rasy Jersey dostarcza świetnych produktów mlecznych. Kiszoną kapustę i ogórki kupujemy od Pani z legionowskiego targu, która kisi je w drewnianych beczkach. Smakują jak żadne inne. Nierafinowany olej rzepakowy kupujemy od Pana Grzegorza, który tłoczy go przedwojenną stalową prasą z nasion, które kupuje od lat od tego samego rolnika. Baza naszych dostawców stale rośnie, wciąż się uczymy i poznajemy nowych ludzi.

Kuchnia Funkcjonalna powstała ze skojarzenia nazwy budynku, w którym działa – Domu Funkcjonalnego z ideą zdrowego żywienia i żywności funkcjonalnej.
Budynek przy Jakubowskiej 16 to zabytek architektury modernistycznej przedwojennej Warszawy. Willa została zaprojektowana przez Czesława Przybylskiego (autora m.in. projektu przedwojennego Dworca Głównego w Warszawie) dla jego przyjaciela rzeźbiarza Mieczysława Lubelskiego i wybudowana w 1928 roku. Dom Funkcjonalny to projekt łączący
pod swoim dachem różne instytucje i projekty kulturalne. Aktualnie działa tutaj galeria sztuki BWA i Galeria Asymetria. Wszyscy lokatorzy i ich goście już wkrótce będą mogli spotykać się w Kuchni Funkcjonalnej.

Jakubowska 16, lok.7 [Dom Funkcjonalny] wejście od Estońskiej Saska Kepa

Godziny otwarcia
Poniedziałek:
11:00 - 23:00
Wtorek:
11:00 - 23:00
Środa:
11:00 - 23:00
Czwartek:
11:00 - 23:00
Piątek:
11:00 - 23:00
Sobota:
11:00 - 23:00
Niedziela:
11:00 - 23:00
Numery telefonów
Strony
Konta społecznościowe
facebook
Słowa kluczowe
Restauracja,

Kuchnia Funkcjonalna Opinie i oceny

Jak oceniasz tę firmę?

Czy jesteś właścicielem tej firmy? Jeśli tak, nie trać okazji na aktualizację profilu firmy, dodawanie produktów, ofert i wyższą pozycję w wyszukiwarkach.

Podobna strona dla Twojej firmy? Upewnij się, że każdy może znaleźć Ciebie i Twoją ofertę. Stwórz dedykowaną stronę firmową w platformie Yellow Pages - to prostsze niż myślisz!
Dodaj swoją firmę