Browar Maryensztadt Informacje o firmie
Ogólne informacje
Maryensztadt to nowa marka na rynku polskich piw rzemieślniczych. Posiadamy własną instalację browarniczą zlokalizowaną w Zwoleniu, gdzie warzymy od grudnia 2015r.
Sercem Browaru Maryensztadt jest przygotowana dla nas przez czeskie Pacovskie Strojirny warzelnia o wybiciu 11 hl (1100 litrów), składająca się z kotła zacierano-warzelnego, kadzi filtracyjnej oraz12 tanków CKT o pojemności 20 hl, gdzie piwo dojrzewa i fermentuje przez kilkadziesiąt dni.
Łącznie w browarze można wyprodukować do 22 000 litrów piwa miesięcznie (w zależności od stylu). Tej wielkości instalacja daje nam możliwość utrzymywania w ciągłej produkcji piw, które posiadamy w ofercie, co zdecydowanie wyróżnia nas od większości polskich browarów rzemieślniczych.
Obecnie w naszej ofercie znajduje się ponad 20 gatunków piwa. Zarówno te oparte o tradycyjne receptury, jak Pils, Vienna Lager, APA czy Weizen, jak również będące wynikiem ciągłych poszukiwań nowych smaków naszego Piwowara, jak Weizen z Rabarbarem i truskawką czy RIS z espresso. Dwa ostatnie zostały wyróżnione przez jury w konkursach piwnych. Pszeniczny Blond z rabarbarem i truskawką zdobył brązowy medal w KPR 2016, a RaISa z espresso w międzynarodowym konkursie Brussel Beer Challenge.
21 stycznia 2017 r. miała miejsce premiera pierwszego w Polsce Imperialnego Porteru Bałtyckiego o ekstrakcie 29,3 Plato. To pierwsze piwo #Projektu 30. Projekt 30 to seria piw, przy warzeniu których staramy si uzyskać 30 Plato. Kolejnym piwem projektu będzie Imperialny Barley Wine, którego premiera odbędzie się już w maju 2017r.
Oprócz dopracowanych receptur, szczególną uwagę zwracamy na design. Bardzo szczegółowo dopracowujemy etykietę dla każdego z naszych piw. Wszystkie wzory na etykietach są spójne, co wyróżnia je na sklepowych półkach przyciągając wzrok konsumenta.
Na każdej etykiecie znajdują się elementy architektury Warszawy, przez co cała kolekcja staje się układanką miasta. Można na nich znaleźć swoje okno w bloku, ulubioną restaurację, ulicę, plażę, a nawet kasyno.
Na etykietach podajemy również praktyczne informacje takie jak idealna temperatura podania, rekomendowane szkło oraz jakie potrawy idealnie komponują się z danym piwem. Sztuka foodpairingu jest dla nas niezwykle istotna. Traktujemy piwo jak wino i idealnie potrafimy dobierać potrawy do danego piwa, dlatego współpracując z restauracjami dobieramy piwa pod oferowane menu
FOODPAIRING
Praktykujemy sztukę foodpairingu i doskonale łączymy jedzenie z piwem, tworząc niebanalne kompozycje. Również na każdej etykiecie polecamy potrawy, które idealnie komponują się z danym stylem. Naturalnym efektem tej pasji jest, stworzenie własnej restauracji, do której zaprosimy Was już niedługo #Maryensztadt Craft Beer & Food - ul. Szeroki Dunaj 11 (Stare Miasto Warszawa).
Sportowa 3 Zwolen
Browar Maryensztadt Opinie i oceny
Jak oceniasz tę firmę?
Czy jesteś właścicielem tej firmy? Jeśli tak, nie trać okazji na aktualizację profilu firmy, dodawanie produktów, ofert i wyższą pozycję w wyszukiwarkach.