OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI

verified_user
1826 polubień
Łubinowa 4A
03-878 Warszawa, Polska
Poproś o informacje

OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI Informacje o firmie

Ogólne informacje

STATUT
Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni

Rozdział I

Postanowienia ogólne

§ 1
Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni zwane dalej "Stowarzyszeniem" działa na mocy ustawy z dnia 7 kwietnia 1989 r. Prawo o stowarzyszeniach (Dz. U. Nr 20, poz. 104, z późniejszymi zmianami) oraz niniejszego statutu.
§ 2

Stowarzyszenie jest apolitycznym, dobrowolnym, samorządowym i trwałym zrzeszeniem o celach niezarobkowych. Szanuje indywidualne prawo do własnych przekonań i poglądów.
§ 3
1. Terenem działania Stowarzyszenia jest obszar Rzeczypospolitej Polskiej.
2. Siedzibą władz naczelnych jest miasto Warszawa.
§ 4
1. Stowarzyszenie posiada osobowość prawną.
2. Nazwa Stowarzyszenia jest prawnie zastrzeżona.

§ 5
1. Stowarzyszenie opiera swoją działalność na pracy społecznej członków. Do prowadzenia swych spraw może zatrudniać pracowników.
2. Stowarzyszenie może prowadzić działalność gospodarczą na ogólnych zasadach określonych w odrębnych przepisach prawa. Dochód z działalności gospodarczej Stowarzyszenia służy realizacji celów statutowych i nie może być przeznaczony do podziału między jego członków, także wówczas gdy są pracownikami stowarzyszenia.

§ 6
Stowarzyszenie może powoływać jednostki terenowe - oddziały, obejmujące zasięgiem działania jedno lub kilka województw. Terenowa jednostka organizacyjna Stowarzyszenia może posiadać osobowość prawną.

§ 7
Stowarzyszenie może używać odznak i pieczęci na zasadach określonych w przepisach szczególnych.

§ 8
Stowarzyszenie może być członkiem krajowych i międzynarodowych organizacji o tym samym lub podobnym profilu działania.

Rozdział II
Cele i sposoby działania

§ 9

Celem Stowarzyszenia jest w szczególności:
1. reprezentowanie interesów zawodowych zrzeszonych członków Stowarzyszenia,
2. popieranie sztuki kulinarnej i cukierniczej,
3. kultywowanie narodowych i regionalnych tradycji kulinarnych i cukierniczych,
4. uzupełnienie wiedzy i umiejętności zawodowych członków,
5. rozwijanie i kształtowanie wzorców racjonalnego żywienia w społeczeństwie,
6. poznawanie tradycji kulinarnych innych narodów,
7. uzyskanie członkostwa światowego Stowarzyszenia Związków Kucharzy /WACS/.
§ 10
Stowarzyszenie realizuje swoje cele poprzez:
1. organizowanie i przeprowadzanie pokazów, wystaw, konkursów,
2. udział członków w pokazach, wystawach i konkursach regionalnych, krajowych i międzynarodowych,
3. rozwijanie wszelkich form samokształcenia,
4. zyskiwanie informacji o światowych tendencjach sztuki kulinarnej i cukierniczej oraz wiedzy w zakresie norm żywienia, a także najnowszych urządzeniach i maszynach gastronomicznych,
5. organizowanie spotkań koleżeńskich,
6. dążenie do zapewnienia właściwych warunków wykonywania zawodu kucharzy i cukierników.
7. współpracowanie z władzami, instytucjami oraz organizacjami zainteresowanymi działalnością Stowarzyszenia,
8. popularyzację wiedzy i podnoszenie kwalifikacji zawodowych kucharzy i cukierników, kształtowanie etyki społecznej i zawodowej członków,
9. obronę interesów zawodowych,
10. współpracę z pokrewnymi stowarzyszeniami krajowymi i zagranicznymi.

Łubinowa 4A Warszawa

Numery telefonów
Strony
Konta społecznościowe
facebook

OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI Opinie i oceny

Jak oceniasz tę firmę?

Czy jesteś właścicielem tej firmy? Jeśli tak, nie trać okazji na aktualizację profilu firmy, dodawanie produktów, ofert i wyższą pozycję w wyszukiwarkach.

Podobna strona dla Twojej firmy? Upewnij się, że każdy może znaleźć Ciebie i Twoją ofertę. Stwórz dedykowaną stronę firmową w platformie Yellow Pages - to prostsze niż myślisz!
Dodaj swoją firmę