Sprzęt Gastronomiczny Na Miarę Twoich Potrzeb

  • timer 2017-10-31

Dzisiejszy świat kręci się wokół jedzenia. Coraz bardziej lubimy kupować produkty dobrej jakości, gotujemy z coraz większą swadą i nałogowo kupujemy książki kulinarne, których liczba w księgarniach rośnie w zastraszającym tempie. W rozmowach z przyjaciółmi z satysfakcją podkreślamy, że jadamy jajecznicę na jajach od szczęśliwych kur, a twaróg na popisowy sernik z polewą kajmakową mielemy trzykrotnie.


Marzysz o własnej restauracji?

Nie ma w tym nic złego! Jeśli jedzenie naprawdę Cię kręci, jeśli uwielbiasz próbować nowe smaki i nie ruszysz dania przed jego dokładnym obfotografowaniem, własna knajpa może okazać się strzałem w dziesiątkę i naprawdę dobrym pomysłem na życie. Zanim zaczniesz wcielać marzenia w rzeczywistość, warto opracować dobry koncept gastronomiczny. Zastanów się, jaką restaurację chciałbyś stworzyć. Opracuj swoją popisową kartę dań – pomyśl, czy wolisz serwować naleśniki, czy też ukierunkować się w lokalne tradycje kulinarne i wyspecjalizować się w gęsinie, podając ją na wiele sposobów.

Dobry koncept gastronomiczny to dobry sprzęt

Dokładnie tak! W zależności od specyfiki restauracji trzeba dopasować do niej stosowny sprzęt, a więc meble gastronomiczne. Producenci urządzeń tego typu mogą pochwalić się doprawdy szeroką ofertą marketingową! Być może w Twojej przyszłej restauracji niezbędny okaże się piec piekarniczy z naparowaniem, piec cukierniczo-piekarniczy lub piec konwekcyjno-parowy, którego rozmiary umożliwiają upieczenie młodego prosiaka w całości. Jeśli marzysz o własnej pizzeri, będziesz musiał zaopatrzyć się w piec do pizzy. W niektórych lokalach nie obędzie się bez pieca do regeneracji (żywności, rzecz jasna…). Szeroki wybór pieców gastronomicznych można znaleźć w internecie, np. na stronie sklepinstanco.pl. Piece tego typu nierzadko posiadają szereg dodatkowych funkcji, np. zapamiętują i odtwarzają przepis ze swojej pamięci wewnętrznej!

A co oprócz pieca?

Choćby szafy chłodnicze i mroźnicze, które są niezbędne do prawidłowego przechowywania żywności! Jeśli marzy Ci się food truck z hot-dogami, z pewnością chętnie zaopatrzysz się w zgrabny moduł hot-dog i podgrzewacz do frytek. W twoim wymarzonym lokalu może się też przydać opiekacz do kurczaków lub grill lawowy. Masz w czym wybierać!

A kiedy opracujesz koncept i wybierzesz sprzęt gastronomiczny na miarę swoich potrzeb…

...i wciąż chcesz otworzyć własny biznes, pomyśl nad chwytliwą, wpadającą w ucho nazwą, rozejrzyj się za atrakcyjnym miejscem do wynajęcia i zacznij urzeczywistniać swoje marzenia! Zadbaj o wystrój wnętrza i dopracuj każdy szczegół swojego pomysłu. Postaw na ładne, funkcjonalne meble i dobre oświetlenie. Zaproś do współpracy sympatycznych, zdolnych ludzi i zmieniaj otaczającą Cię rzeczywistość! To Ty jesteś Panem swego losu, cały świat stoi przed Tobą otworem. Pamiętaj, że jeśli nie zaryzykujesz, z pewnością będziesz żałował. Młody przedsiębiorco – odwagi! Nie taki świat gastronomiczny straszny, jak go malują!

zdjęcie: fotolia.com, 57750741 | Autor: WavebreakmediaMicro


#
wyposażenie kuchni