MARKAM Zakład Przetwórstwa Mięsnego

verified_user
1650 polubień
Kasinka Mała 539
34-734 Mszana Dolna, Polska
Poproś o informacje

MARKAM Zakład Przetwórstwa Mięsnego Informacje o firmie

Ogólne informacje


OD ZIARNKA...CZYLI JAK WYGLĄDA PRODUKCJA OD SAMEGO POCZĄTKU

Przedsiębiorstwo Produkcyjno – Handlowo - Usługowe MARKAM zostało założone 28 czerwca 1984 r., natomiast zakład produkcji wędlin rozpoczął działalność 7 lipca 1991r. Zlokalizowane jest w województwie małopolskim, w miejscowości Kasinka Mała, wsi położonej w dolinie Raby, pomiędzy Szczeblem i Lubogoszczem, w Beskidzie Wyspowym.

Podejmując decyzję o wyborze lokalizacji Zakładu, miano na względzie konieczność wyeliminowania potencjalnych źródeł zagrożeń dla produkowanej żywności oraz zapewnienie dogodnego transportu zewnętrznego.
W pobliżu Zakładu nie znajdują się żadne firmy
emitujące zanieczyszczenia w postaci dymu lub kurzu przemysłowego oraz hałasu.

PPHU MARKAM jest nowoczesnym przedsiębiorstwem, które postawiło na rozwój poprzez transfer nowych technologii i inwestycje służące produkcji wyrobów najwyższej jakości, zapewniających pełne bezpieczeństwo żywnościowe konsumentom. Hodowla, ubój, produkcja – to łańcuch gwarantujący dużą elastyczność i odporność na wahania koniunktury rynkowej oraz najwyższą jakość produktu końcowego, który wytwarzany jest pod stałą kontrolą służb weterynaryjnych na każdym etapie produkcji.
Podstawowymi kierunkami działalności jest uprawa zbóż, hodowla trzody chlewnej, ubój zwierząt rzeźnych, przetwórstwo mięsa i handel wyrobami mięsno – wędliniarskimi.

PPHU MARKAM STANOWIĄ:
Główna siedziba Firmy wraz z Zakładem przetwórstwa mięsnego oraz Zakładem Uboju i Rozbioru,zlokalizowana w Kasince Małej (gmina Mszana Dolna).
Gospodarstwo rolne wraz z hodowlą trzody chlewnej , mieszalnią pasz i magazynami zbożowymi, zlokalizowane w miejscowości Cichawa (gmina Gdów).

Gospodarstwo rolne wraz z zabudowaniami chlewni, mieszalni pasz i magazynów zbożowych zostało zakupione w 1995 roku. Gospodarstwo, o powierzchni 800 ha użytków rolnych, położone Cichawie, gmina Gdów, nastawione jest na produkcję zboża i jego przetwórstwo na pasze oraz hodowlę trzody chlewnej.
Całość produkcji gospodarstwa rolnego, stanowi bazę surowcową dla własnej Wytwórni pasz, produkującej i zabezpieczającej potrzeby paszowe dla własnej hodowli trzody chlewnej.

W 2000 r. właściciel PPHU MARKAM podjął decyzję o uruchomieniu własnej hodowli trzody chlewnej i równolegle w tym samym roku, uruchomiono własną wytwórnię pasz , zabezpieczającą potrzeby żywieniowe hodowli.

W ścisłej współpracy z Wydziałem Zootechniki – Państwowego Instytutu Badawczego w Balicach prowadzone były prace badawcze mające na celu wyselekcjonowanie i utrwalenie (poprzez naukowo zaplanowany proces kojarzenia) cech genetycznych stada podstawowego macior hodowlanych, tak, aby mięso zwierząt rzeźnych pozyskanych z własnej hodowli było najbardziej wartościowym surowcem przeznaczonym do dalszego przetwórstwa.
W wyniku prac hodowlanych prowadzonych na fermie w Cichawie (trwających w sumie 19 lat), wyhodowano własny genotyp macior hodowlanych, których potomstwo przeznaczone jest do dalszego chowu . Pozyskiwany surowiec rzeźny jest najwyższej jakości, a co najważniejsze, cały proces hodowli zwierząt rzeźnych jest pod pełną kontrolą na każdym z jego etapów.

Również pod okiem ekspertów ds. żywienia zwierząt, w wytwórni pasz , opracowano receptury pasz umożliwiające pozyskiwanie wysokiej jakości surowca rzeźnego. Pasze pochodzące z własnej wytwórni, produkującej pasze z surowca (zboża) produkowanego we własnym gospodarstwie rolnym, daje możliwość pełnej kontroli żywienia zwierząt i gwarancję, że pozyskiwany surowiec mięsny do dalszego przerobu jest całkowicie bezpieczny i pozbawiony wszelkich dodatków szkodliwych dla zdrowia ludzi.
Tak więc „Tworzenie jakości „ w naszej firmie zaczyna się już w naszym Gospodarstwie Rolnym w Cichawie, gdzie na polach uprawnych (nawożonych obornikiem) w czystym rejonie obrzeży Puszczy Niepołomickiej uprawiamy zboża, które później przetwarzamy na pasze. Tylko taką paszą karmimy hodowane przez nas zwierzęta. Pozwala nam to na pełną kontrolę łańcucha pokarmowego, jak i identyfikację surowca na każdym etapie produkcji.

Do Zakładu Przetwórstwa, Uboju i Rozbioru trafia najwyższej jakości surowiec mięsny, który jest przetwarzany na smakowite szynki i kiełbasy. W przetwórni produkcja, wprawdzie na nowoczesnych maszynach, ale prowadzona jest w oparciu o tradycyjne receptury. Sam proces wędzenia prowadzony jest w wędzarniach opalanych drewnem z miejscowych lasów, co nadaje specyficzny zapach oraz niepowtarzalny smak wyrobom z Kasinki.
Nie bez znaczenia jest również fakt, że woda używana przy produkcji wędlin pochodzi ze źródła położonego na zboczu góry Szczebel, wysoko ponad siedzibami ludzkimi i również ona przyczynia się do tego, że nasze wyroby posiadają niepowtarzalne walory smakowe.
O tym, że nasze wyroby są najwyższej jakości, świadczą liczne nagrody i wyróżnienia w konkursach, między innymi wyróżnienie godłem POZNAJ DOBRĄ ŻYWNOŚĆ takich wyrobów, jak:

Boczek domowy z Kasinki

Wyrób tradycyjny, zarówno metoda peklowania jak i wędzenia jest identyczna ze sposobem produkcji naszych Dziadków. Połączenie tradycji z nowoczesnością, z zachowaniem wszelkich wymogów sanitarnych daje produkt najwyższej jakości. Barwa ciemno brązowa, wyrób w kształcie małych pasków ze skórą. Naturalny dym wędzarniczy nadaje produktowi charakterystyczny smak tradycyjnych, wiejskich wyrobów. Idealny na kanapkę, paterę.

Kiełbasa swojska tradycyjna z Kasinki

Wyrób którego receptura jest Naszą najpilniej strzeżoną tajemnicą. Produkowana z surowca wyłącznie z własnej hodowli, kusi delikatnym smakiem mięsa połączonym z wyrazistością naturalnych przypraw, aromatem wędzenia oraz odrobiną galaretki będącej smakowitym potwierdzeniem jej najwyższej jakości.

Kiełbasa krakowska z Kasinki

Natarte grubo rozdrobnioną solą wyselekcjonowane mięśnie szynek, połączone jednocześnie z aromatyczną mieszanką przypraw długo leżakują zanim staną się sekretem wspaniałego smaku Naszego produktu. Dbałość o każdy szczegół to nie tylko smak ale także pozostające w rękach mistrzów masarstwa tradycyjne ręczne wiązanie produktu.

Synecka tradycyjna z Kasinki
Wyrób, który bezsprzecznie czerpie z wieloletniej tradycji masarskiej to co najlepsze. Tylko Selekcjonowane mięśnie szynek tuczników pochodzących z własnej hodowli, długotrwały proces produkcji, wyłącznie naturalne przyprawy i dbałość o każdy szczegół dają w efekcie tak smaczny i kruchy produkt.

Mało firm z branży mięsno - wędliniarskiej może pochwalić się posiadaniem tego znaku, a my jako jedyni posiadamy ten znak aż na cztery (!) oryginalne wędliny tradycyjne. I nie jest to znak z grupy zdobywanych za tak zwany "udział" w konkursie. Jest to znak gwarantujący Klientowi najwyższą jakość. Świadczy o spełnieniu przez producenta właściwych warunków na każdym etapie produkcji! Gwarantuje, że producent, któremu nadano ten znak zachowuje należytą staranność w całym procesie wytwarzania wyrobu spożywczego.

Nasze wyroby sprzedajemy w sieci sklepów oznaczonych logo naszej firmy w Małopolsce i na Śląsku, a także w przyzakładowym sklepiku w Kasince Małej.
Dla Tych, którzy nie mogą odwiedzić nas w Kasince Małej stworzyliśmy jej wirtualny obraz na stronach internetowych, które umożliwiają poznanie Zakładu, nas i przede wszystkim naszych wyrobów.

Kasinka Mała 539 Mszana Dolna

Numery telefonów
Strony
Konta społecznościowe
facebook
Forma aktywności
Usługi, Produkcja
NIP
7370000220

MARKAM Zakład Przetwórstwa Mięsnego Opinie i oceny

Jak oceniasz tę firmę?

Podobna strona dla Twojej firmy? Upewnij się, że każdy może znaleźć Ciebie i Twoją ofertę. Stwórz dedykowaną stronę firmową w platformie Yellow Pages - to prostsze niż myślisz!
Dodaj swoją firmę