account_circle
search

Restauracja Pod Prosiakiem

Armii Krajowej 105a
43-100 Tychy, Polska
bar

access_time Godziny otwarcia expand_more

Poniedziałek:
11:00 - 22:00
Wtorek:
11:00 - 22:00
Środa:
11:00 - 22:00
Czwartek:
11:00 - 22:00
Piątek:
11:00 - 22:00
Sobota:
11:00 - 23:00
Niedziela:
11:00 - 22:00

description O firmie expand_more

Ogólne informacje

Za sprawą "Kuchennych Rewolucji" i przy pomocy Pani Magdy Gessler 24 września 2010 roku nasz lokal przeszedł totalną metamorfozę i otrzymał zupełnie nowy szyld.

Jesteśmy obecnie restauracją w której serwowane są dania śląskie, przede wszystkim dania z wieprzowiny i tradycyjne regionalne potrawy.

W związku z tym iż Polska jest obecnie jednym z nielicznych krajów w którym produkty spożywcze "nie trują" staramy się aby większość naszych potraw oparta była na najlepszych polskich produktach, produktach o wysokiej jakości, przygotowywanych z należytą starannością i wykorzystaniem współczesnych technik gotowania.

Dbamy o to aby nasze produkty pochodziły od lokalnych producentów: warzywa i owoce sprowadzamy z polskiego gospodarstwa rolnego ze Szreniawy koło Olkusza, mięso z polskiego gospodarstwa rolnego z okolic województwa małopolskiego i świętokrzyskiego, świeże ryby które również serwujemy w karcie kupujemy bezpośrednio z kutra rybackiego z okolic nadmorskich.

Mamy nadzieję, że serwowane przez naszych kucharzy śląskie potrawy oparte na polskich produktach trafią w Państwa gusta.

Szczególnie gorąco zapraszamy Państwa na najwspanialszą polską zupę jaką jest żurek śląski, przygotowywany na bazie zakwasu żytniego naszej własnej produkcji o jedwabistej konsystencji i lekko kwaśnym smaku, gotowany na białej kiełbasie i różnego rodzaju wędzonkach z dodatkiem majeranku i czosnku oraz suszonych grzybów dla pogłębienia smaku.

Na drugie danie zachęcamy do skosztowania naszej rolady wołowej która uchodzi za najsmaczniejsze danie spośród wszystkich znanych potraw na południu kraju, przyrządzenie jej wymaga sporo czasu i pracy ale trud naprawdę się opłaci, najlepiej smakuje w zestawie z kluskami śląskimi i modrą kapustą.

A na deser coś na słodko... tradycyjny kołocz śląski o maślanym zapachu z nadzieniem serowym, makowym lub jabłkowym do wyboru.

Zapraszamy do nas i życzymy smacznego!

info Więcej informacji expand_more