account_circle
search

Restauracja Hyćka

rynek Śródecki 17
61-126 Poznań, Polska
japońska restauracja regionalna

access_time Godziny otwarcia expand_more

Poniedziałek:
11:00 - 20:00
Wtorek:
11:00 - 20:00
Środa:
11:00 - 20:00
Czwartek:
11:00 - 20:00
Piątek:
11:00 - 21:00
Sobota:
12:00 - 21:00
Niedziela:
12:00 - 20:00

description O firmie expand_more

Ogólne informacje

Restauracja Hyćka została otwarta w czerwcu 2014 roku na Poznańskiej Śródce przez małżeństwo - Alicję i Marcina Sadowskich. Restauracja znajduje w pomieszczeniach po historycznej piekarni Państwa Borowiaków. Nazwa lokalu wzięła się od syropu z kwiatów i owoców czarnego bzu – produktu tradycyjnie wytwarzanego w regionie Wielkopolskim pod nazwą hyćka lub hyczka. Nasze zamiłowanie do hyćki wynika z rodzinnej tradycji zbierania kwiatów oraz owoców i wytwarzania syropu o unikalnym smaku i właściwościach. Tradycja jest inspiracją dla naszej kuchni: dań regionalnych, wielkopolskich, w oparciu o własną produkcję: pyry z gzikiem, czernina, szagówki, kaczka z pyzami, szare kluchy z kapustą, a na deser proponujemy własne wypieki. Restauracja posiada pięćdziesiąt miejsc siedzących w trzech salach konsumpcyjnych, a w jednej z nich znajduje się scena na której odbywają się wydarzenia kulturalno – edukacyjne. Scenę stanowi fundament pieca chlebowego. Organizujemy imprezy okolicznościowe, koncerty i warsztaty. Dania przygotowujemy w oparciu o lokalne produkty od rodzimych dostawców. Sami także produkujemy na własne potrzeby konfitury, przetwory warzywne, syropy, kompoty z których później korzystamy. Z początkiem roku 2017 rozpoczęliśmy wypiek własnego chleba na zakwasie przywracając tradycje miejsca. Od sierpnia 2017 roku restauracja należy do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolski.

info Więcej informacji expand_more