Poradnia dietetyczna Bońkowski Maciej
72-600 Swinoujscie, Polska
access_time Godziny otwarcia expand_more
description O firmie expand_more
Ogólne informacje
W Poradni dietetycznej, diety układane są indywidualnie, po przeprowadzeniu szczegółowego wywiadu dotyczącego stanu zdrowia, trybu życia oraz upodobań żywieniowych oraz kulinarnych. W szczególnych przypadkach przeprowadzam dodatkowe konsultacje z lekarzami oraz fizjoterapeutami. Sprzęt do diagnozy oraz indywidualne podejście do pacjenta pozwalają w krótkim czasie znaleźć receptę na zmianę złych nawyków żywieniowych.
Zapraszam również osoby, które mają problem z otyłością lub nadwagą a także te, które pragną uzyskać więcej informacji na temat prawidłowego i racjonalnego sposobu odżywiania.
Porada żywieniowa obejmuje:
Wizytę w gabinecie
Rozmowę i poznanie wymogów dietetycznych
Pomiary antropometryczne (WHR, BMI)
Pomiar i analizę składu ciała
Ocenę stanu odżywienia oraz korektę diety pod kątem zawartości składników odżywczych, wartości kalorycznej z użyciem profesjonalnego programu obliczeniowego opracowanego przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie
Propozycje modyfikacji żywieniowej, indywidualne wskazówki dietetyczne
Pomiar składu ciała obejmuje:
Procent tkanki tłuszczowej w organizmie
Procent wody w organizmie (nawodnienie organizmu)
Masę mięśni
Masę kości
Ocenę zawartości tkanki tłuszczowej
Określenie beztłuszczowej masy ciała
Ocenę organizmu na podstawie proporcji masy tkanki tłuszczowej i masy mięśni (niezależnie od masy ciała)
Ilość kalorii, jaką należy spożywać dziennie, aby utrzymać należną masę ciała
Wskaźnik określający zawartość tkanki tłuszczowej trzewnej
BMR-wskaźnik podstawowej przemiany materii kcal (PPM)
Wiek metaboliczny organizmu (wiek komórkowy)- faktyczne wewnętrzne zużycie organizmu
Co daje nam pomiar?
Pomiar składu ciała daje informacje o zapotrzebowaniu organizmu na składniki odżywcze i energetyczne, co umożliwia zbudowanie odpowiednio zbilansowanego programu żywieniowego.
Prowadzę również profilaktykę oraz leczenie dietetyczne w:
1. Chorobach przewodu pokarmowego:
Chorobach jamy ustnej i przełyku
Chorobie refleksowej
Nieżytach żołądka
Chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy
Chorobie jelita cienkiego i grubego
Ostrym i przewlekłym nieżycie jelit
Zaparciach
W zespole jelita nadwrażliwego
Chorobach wątroby i pęcherzyka żółciowego
Ostrym i przewlekłym zapaleniu trzustki
2. Chorobach układu moczowego
Ostrym i przewlekłym zapaleniu kłębuszkowym nerek
Ostrej i przewlekłej niewydolności nerek
Kamicach nerkowych
3. Chorobach metabolicznych
Otyłości
Wychudzeniu
Dnie moczanowej
Hiperlipidemii
Nadczynności i niedoczynności tarczycy
4. Chorobach układu krążenia
Nadciśnieniu tętniczym
Chorobie niedokrwiennej mięśnia sercowego
Zawale serca
Miażdżycy
5. Chorobach neurologicznych
6. Osteoporozie
7. Niedożywieniu
Opracowuje indywidualne programy dietetyczne:
redukujące stres
wzmacniające odporność i wydolność psychofizvczną organizmu
poprawiające pamięć i koncentrację
sprzyjające zachowaniu zdrowia, młodego wyglądu oraz dobrego samopoczucia