Polacy cenią dobrą kawę!

 

 

 

Przeprowadzane co pewien czas badania statystyczne jednoznacznie wskazują, że spożycie kawy w Polsce regularnie rośnie. Co więcej, rośnie także świadomość na temat rodzajów kawy, sposobów jej parzenia oraz właściwości zdrowotnych. O ile jeszcze kilka lat temu najpopularniejsza była tania kawa rozpuszczalna, o tyle dzisiaj coraz więcej gospodarstw domowych posiada ekspres do kawy i zaopatruje się w wysokiej jakości kawę ziarnistą. Jeszcze wyższe wymagania stawiane są wobec kawy serwowanej w lokalach gastronomicznych. Idąc do kawiarni ludzie chcą się napić doskonale zaparzonego napoju z najlepszych gatunkowo ziaren i pod tym względem nie ma mowy o wyrozumiałości!

 

Sekret najlepszej kawy: sprzęt, ziarna oraz zdolny barista

 

Kawę można parzyć na różne sposoby, zaś jej smak wzbogacać różnymi dodatkami. Jednak o głębi smaku i aromatu napoju decydują przede wszystkim: jakość i gatunek ziaren, talent osoby sporządzającej kawę oraz sprzęt, na jakim pracuje. Jeśli chodzi o ziarna to najsmaczniejsze napoje wcale nie są robione z uznawanej za najlepszą kawy Arabiki, lecz z mieszanek różnych gatunków kaw. Wyjątkowy smak kawy może uzyskać doświadczony barista, który doskonale wie w jakich proporcjach mieszać Arabikę i Robustę by uzyskać łagodniejszy lub mocniejszy smak, jak mielić ziarna, a także jak urozmaicać napoje dodatkami. Niezwykle ważny jest także dobry dostawca kawy, który zapewnia wybór gatunków z różnych regionów świata. Ostatnim i być może najważniejszym elementem decydującym o jakości serwowanej kawy jest profesjonalny sprzęt do jej parzenia, czyli ekspres do kawy. Dla lokali gastronomicznych dedykowane są specjalne urządzenia, takie jak ekspresy kolbowe, automatyczne oraz przelewowe: http://www.xxlgastro.pl/pl/inne/ekspresy-do-kawy/.

 

Inwestycja w dobry sprzęt się opłaca

 

Profesjonalny ekspres do kawy umożliwia nie tylko tworzenie aromatycznych i esencjonalnych napojów, które zachwycą gości, ale przede wszystkim gwarantuje wydajność i niezawodność, które są niezwykle istotne przy obsłudze dużej liczby klientów. Przykładem takiego solidnego i efektywnego sprzętu może być kolbowy ekspres ciśnieniowy 2 GR SYNCHRO. Jest to ekspres dwugrupowy, który wyposażony został w szereg ważnych dla baristy funkcji, takich jak: pompa rotacyjna z regulacją ciśnienia w trakcie ekstrakcji kawy, ośmiolitrowy bojler, grzałkę o dużej mocy (2,6 kW) regulator pary, programowalne panele przycisków umożliwiające szybkie przyrządzenie różnych rodzajów kawy (mała, duża, podwójna itd.). W opcji dodatkowej barista może także otrzymać elektryczny podgrzewacz filiżanek, cappuccinator czy zestaw służący do obsługi wysokich kubków. Tej klasy sprzęt daje duże możliwości do przyrządzania najlepszej kawy w różnych wersjach i znacznie ułatwia pracę każdemu bariście. Inwestując w profesjonalny sprzęt, zyskuje się nie tylko gwarancję zadowolenia klientów z serwowanej im kawy, lecz także pewność niezawodności, wydajności i długiej żywotności ekspresu.

 

Ważne: Strona wykorzystuje pliki cookies.
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".